Den ultimative guide til ølbrygning

Er du også én af dem, der overvejer at give sig i kast med ølbrygning? Det har aldrig været lettere at komme i gang og man kan finde hele beer kits, opskrifter, ingredienser og formler online, så der er efterhånden ikke mange undskyldninger tilbage for ikke bare at springe ud i det.

For mange mennesker kan det dog virke lidt voldsomt, fordi der er meget forberedelse, og hvis man ikke på forhånd har forstand på det, er der rigtig meget man skal lære, før man kan komme rigtigt i gang. Hos Foodfan har vi dog forsøgt at simplificere det en smule, så du i løbet af ingen tid kan få et overblik over hvad det vil kræve at komme i gang med ølbrygning derhjemme.

Det handler bare om at komme i gang. Man kan altid udvide senere hen, når man er blevet klogere på selve processen.

Ølbrygningens 4 trin

Det kan hurtigt virke som lidt af en mundfuld at give sig i kast med ølbrygning, så for at skabe lidt bedre overblik over hvad selve processen kræver, har vi forenklet den en smule, og delt den op i 4 forskellige trin. Mæskning, urtseparering, urtkogning og gæring.

Trin 1: Mæskning Mæskning er processen hvor alle enzymerne fra malten, der blev dannet da bygkernerne spirede, omdanner maltens stivelse til maltsukker. Maltsukkeret er meget nødvendigt for den senere proces og det er derfor en meget vigtig proces. Gæren, der senere i processen tilsættes, bruger nemlig maltsukkeret som næring.

Mæskningen sættes i gang ved at malten knuses og man tilsætter varmt vand. Efter den knuste malt er blandet sammen med vandet, trænger enzymerne og stivelsen ud og selve mæskningen går derefter i gang. Det er meget vigtigt at man husker at knuse malten, så al stivelsen i kernerne bedre kan blive opløst. Mæskningen tager typisk nogle timer og skal gerne foregå ved 65°C. Mæsken, der også kaldes opløsningen, vil så småt begynde at ændre sit udseende og med tiden blive mere gyldenbrun.

Trin 2: Urtseparering Når selve mæskningen er færdig, skal mæsken, altså malt- og vandmassen sies. Når man har siet mæsken bør man gerne stå tilbage med to forskellige dele.

  1. Den faste del man også kalder masken, der bl.a. består af skallerne fra malten.
  2. Den flydende del som man kalder urten. Det er altså denne del, der skal bruges i den videre brygproces.

Urten har oftest en ret markant aroma, der godt kan virke sødlig og brødagtig. Det er tydeligt at smage resultatet af enzymernes arbejde med at omdanne stivelse til maltsukker, for det smager nemlig ret sødt. Der er dog stadig et stykke vej inden man rent faktisk kan tillade sig at kalde det for øl.

Trin 3: Urtkogning Det næste trin i brygprocessen er selve urtkogningen. Den tager ca. 1 time. Lige inden kogningen tilsætter man humlen og under kogningen humlen bitterstoffer til urten. Imens vil en del af humleolierne, der giver aroma, imidlertid forsvinde. Derfor er der mange der tilsætter aromahumle når urten næsten er færdigkogt, for at give øllet ekstra aroma. Nogle tilsætter også ren humleolie senere i processen.

Inden afkøling skal alle de udfældede stoffer, som man kalder ”trub”, frasepareres. Det gøres ofte i en bestemt type beholder som man kalder en ”whirlpool”.

Når urten derefter er færdigkogt, køles den ned. Eftersom gæren ikke kan tåle så høje temperaturer, er det nødvendigt at afkøle urten inden man tilsætter gæren. Urten vil efter kogningen ændre smagsindtryk, fordi den bliver præget af både det søde fra malten og den bitre del fra humlen.

Trin 4: Gæring Når urten først er nedkølet, tilsætter man ølgæren og man overfører urten til ”gærkælderen”.

Nede i gæringstankene omdanner gærcellerne maltsukkeret til alkohol og kulsyre. Gæringen varer typisk 4-6 dage og kan foregå ved forskellige temperaturer afhængig af hvilken type gær man har brugt. Har man brugt undergær, foregår den oftest ved 10-16°C og hvis man har brugt overgær, er temperaturen for det meste lidt højere, nemlig 18-26°C.

ølbrygning - hjemmebryg
 

Beer kits vs. semi-grain vs. all-grain

Øl kan brygges på flere forskellige måder ud fra de mange ingredienser der skal bruges i ølbrygningen. Overordnet set kan de dog inddeles i 3 forskellige metoder, nemlig beer kits, semi-grain og all-grain.

Beer kits

De fleste der begynder på hjemmebryg, starter her. Det er både nemt og bekvemt og man kan finde beer kits til enhver smag. Et beer kit består typisk af maltekstrakt tilsat humle, der er tappet på dåse og som er pakket sammen med en ølgær der passer til. Derudover finder du også en vejledning til hvordan du skal bruge det.

Visse beer kits kræver at man selv tilsætter sukker, men det gøres udelukkende for at skabe selve alkoholen i øllet. Det frarådes dog at bruge sukker i større mængder, da det primært bør brygges på malt. Hvis man bruger maltekstrakt, får man også et langt mere harmonisk produkt, fordi maltekstrakten bidrager med både smag, fylde og volumen.

Fordele:

  1. Det er utrolig nemt og kræver ikke særlig meget udstyr.
  2. Det tager faktisk kun 45 minutter og så er din øl allerede klar til gæring. Du vil typisk have en drikkeklar øl efter 3-6 uger.
  3. Det er en billig måde at lave sin egen øl på.

Ulemper:

  1. Beer kits er lavet på forhånd og skal egentlig bare blandes med vand. Man har altså kun få muligheder for at påvirke smagen af sin øl.
  2. Man får umiddelbart ikke dybere kendskab til hverken ingredienserne eller selve ølbrygningen.

Hvad skal du bruge? Man skal bruge en elkedel eller en lille gryde. Typisk skal man ikke bruge mere end 3 liter vand, så du kan sagtens være med selvom du ikke har en kæmpestor suppegryde. Dernæst skal du bruge et gæringskar af en passende størrelse, altså 2-5 liter større end selve brygmængden) med gærlås samt flasker med kapsler, en hævert og en flaskepåfylder.

Hvad enten det er beer kits, semi-grain eller all-grain ølbrygning, er det vigtigste dog at du bare kommer i gang.

Semi-grain ølbrygning

Hvis du synes at beer kits lyder lige lovlig nemt, og hvis du gerne vil lære lidt mere om selve processen og alle ingredienserne, så du senere kan lave dine egne opskrifter, så er en semi-grain ølbrygning måske noget for dig. Med en semi-grain ølbrygning kan man brygge lige netop den mængde man har lyst til, men det normale for færdigpakkede opskrifter er dog for det meste omkring 20 liter.

Semi-grain er baseret på maltekstrakt, der skal koges op sammen med frisk humle. Inden dette opbløder man dog en mindre mængde malt, der bidrager med både smag og farve. Til denne form for bryg skal man bruge en gryde der kan rumme den færdige brygmængde + min. 25% ekstra. Dette er for at der er plads til alt det vand, der fordamper under kogningen og så man undgår risikoen for at det koger over.

Selve bryggen tager 3-4 timer afhængig af hvilken opskrift man bruger. Bruger man malt giver det mange muligheder ift. både smag og farve.

Fordele:

  1. Man har mulighed for selv at sammensætte opskrifter ud fra forskellige råvarer.
  2. Det er stadig relativt nemt, men man får større indflydelse på selve bryggeprocessen og man får derved også mere erfaring med at bruge de forskellige ingredienser og råvarer.

Ulemper:

  1. Det kræver mere tid og rengøring.

Hvad skal du bruge? Der skal som tidligere nævnt bruges et kogekar af passende størrelse. Derudover skal du bruge noget fornuftigt brygudstyr, der typisk kan købes som en samlet pakke hos mange webshops.

All-grain ølbrygning

Når man begynder på all-grain ølbrygning skal man indstille sig på at man aldrig bliver færdig med at lære. Smagsnuancerne i et færdigt bryg kan nemlig påvirkes af både pH-værdien under mæskningen, hårdheden af brygvandet, mæskeprocessen, humlevalg, kogetid, maltsammensætningen, iltningsmætningen, antallet af gærceller, modningstemperaturen og dine egne smagsløg.

Det kræver noget mere koncentration og forberedelse at starte her, men til gengæld har man også uanede muligheder for at skabe en unik øl. Et godt sted at starte er ved at gå ind på https://haandbryg.dk/ hvor du kan finde information om alt du skal bruge for at komme ordentlig i gang. Derudover findes der også et forum, der også et forum hvor du kan stille. Dette finder du her: http://www.haandbrygforum.dk/.

Spørgsmålet er så om man bør lægge ud med all-grain. Hvis man er blevet bidt af en gal ølbrygger, handler det bare om at komme i gang og dykke ned i alle mulighederne, men hvis man synes at det virker lidt hidsigt nok i starten, vil vi anbefale at man forsøger sig med enten beer kits eller semi-grain ølbrygninger i starten.

Fordele:

  1. Uendelige muligheder for at eksperimentere med opskrifter, ingredienser og råvarer.
  2. Hvis du har udstyret og den tekniske ”knowhow”, kan du lave lige så god øl som det man kan købe – og så til en brøkdel af prisen.

Ulemper:

  1. Det kræver rigtig meget tid og rengøring
  2. Det kræver meget udstyr ift. de andre brygmetoder.

Hvad skal der til? Udover det brygudstyr som vi nævnte under semi-grain ølbrygning, skal du bruge en stor si. Man kan også få ret store filtre, der passer til bestemte typer gryder eller forskellige filterposer som man kan putte kornet i.

ølbrygning - bryg selv din øl
 

Hvilket brygudstyr skal du bruge til ølbrygning?

Alt efter hvilken type ølbrygning du gerne vil gå i gang med, skal du selvfølgelig også bruge forskellige typer udstyr. Der er rigtig meget at vælge i mellem og det kan være svært at vide hvor man skal starte.Typisk kan man som tidligere nævnt finde hele sæt, hvor man får alt det nødvendige samlet. Hvis man bevæger sig uden for beer kits eller semi-grain ølbrygning, er det dog også meget muligt at man skal bruge noget mere brygudstyr. Det vil ofte variere fra bryg til bryg og det kan alt sammen købes online.

Bryg din egen øl i dag!

Vi håber at du har fundet denne guide brugbar, og at du føler dig bedre klædt på til at tage en beslutning om hvilken type ølbrygning du kunne tænke dig at starte med. Hvad enten det er beer kits, semi-grain eller all-grain ølbrygning, er det vigtigste dog at du bare kommer i gang. Man kan altid udvide senere hen, og der er altid mulighed for at prøve nogle nye metoder eller opskrifter af. God fornøjelse! Når du engang er færdig med din øl, skal den naturligvis drikkes til et rigtig godt måltid mad. I den forbindelse kunne det være sjovt ikke at skulle tænke på andet end at nyde både mad og drikke. Derfor vil vi anbefale dig at leje en gourmetkok for en aften, så du slipper for al besværet.

Skriv en kommentar