Hjælp jeg skal til vinsmagning!

Begynderguide til vinsmagning

At smage på vin er ikke noget, man bare gør. Derimod kan vinsmagning sammenlignes med en færdighed, som kan opøves og gerne holdes ved lige. Har du lysten til at forstå dig bedre på vine og deres smagsnuancer, så bør du læse videre.

Vin varierer på forskellige parametre såsom smag, duft, farve og struktur. Disse parametre kan vurderes i det uendelige ud fra druetype, jordbund, koncentration, klima og fremstillingsmetode. Oftest bruger man kategorier såsom blomster, frugter, grøntsager og krydderier til at beskrive duft- og smagsindtryk. Bliver du en garvet vinsmager er det muligt, at du kommer til at kunne gætte både drue og hvilket land, en given vin stammer fra. Hos Leisner Vine har de et stort udvalg af vine fra hele verden, som både er tilgængelig på nettet og i deres fysiske butik.

Smags- og duftoplevelser af vine er fuldkommen individuelle. Hvilke smage du kan opfatte er ikke nødvendigvis de samme, som dem dine venner eller kollegaer opfatter. Grunden til dette er, at vi hver især trækker på vores personlige sanseerfaringer, når vi skal beskrive en vin. Derfor er der ikke nogle endelige svar på, hvordan vine smager eller dufter. Men alligevel er der nogle bestemte procedurer og begreber, som vi kan bruge til at tale om vin på i fælleskab.

 

Gennemgang af vinsmagning – Do’s and don’ts

Trin 1: Skænk ca. en mundfuld vin i et tulipanformet, gennemsigtigt glas

Trin 2: Prøv at bedømme vinens farve. Det er oftest ikke så svært at afgøre, om der er tale om en hvidvin eller rødvin. Til gengæld kan rødvin beskrives som ’tæt’, hvis den har en stærk farveintensitet og ’klar’, hvis farven er mere gennemsigtig. For at kunne vurdere vinens farve bedst, kan du betragte glasset mod en hvid dug. Du kan også prøve at vurdere vinens alder ud fra farven: En rødvin bliver lysere med alderen, mens en hvidvin får en mørkere og mere gylden gul farve.

Trin 3: Beskriv vinens struktur. Dette gør du ved at slynge vinen rundt i glasset. De første par gange skal du sørge for at gøre det i en behersket bevægelse, så du undgår at spilde på dig selv eller dine bordgæster. Vinen vil aflejre sig i såkaldte ’gardiner’ eller ’ben’ på siden af glasset. Jo tættere gardinerne er, desto stærkere er alkoholprocenten i vinen.

Trin 4: Inden du smager på vinen skal du bruge din lugtesans. Efter slyngningen tager du en god indånding af vinen. Luk gerne øjnene for at forstærke duftindtrykkene. Noter i baghovedet hvilke associationer duften giver dig. Du kan eventuelt slynge vinen rundt endnu engang og dernæst dufte igen. Slyngningen resulterer nemlig i, at vinens duftaromaer bliver frigivet og forstærket.

Trin 5: Nu er det (endelig) tid til at smage på vinen. Det er vigtigt at få vinen rundt i hele munden for at få alle smagsnuancerne med. Sødme, salt, bitterhed og surhed er alle lokaliseret forskellige steder i munden. Når du er blevet bekendt med vinsmagning og beskrivelse af vine, kan du forsøge at trække luft ind samtidig med, at du smager på vinen. Dette skaber den samme virkning, ligesom da du iltede vinen i glasset med slyngningen; nemlig en frigivning af vinens smagsindtryk.

Afslutning: Slug vinen eller spyt den ud, hvis du vil være i stand til at smage flere vine.

 

Held og lykke med vinsmagningen!

 

Skriv en kommentar