Bliv professionel kok

Drøm til virkelighed: bliv professionel kok

Hvis du interesse i madlavning og holder af at sammensætte forskellige menuer, smage og elementer, så er kokkeuddannelsen sikkert noget for dig. Som kok lærer du nemlig netop at sammensætte smagsoplevelser på kryds og tværs, og på den måde får du stillet din gastronomiske nysgerrighed. Der er gode muligheder som uddannet kok, og der er mange forskellige fremtidige arbejdspladser. Følg med her, og find ud af hvad er der værd at vide om uddannelsen som professionel kok.

 

Om uddannelsens opbygning

Hvis du vil uddanne dig til kok, er adgangskravet, at du skal have afsluttet 9. klasses afgangseksamen. Der er mange steder, hvor du kan uddanne dig til kok som blandt andet på hotel- og resturationsskoler og tekniske skoler overalt i landet. Når du starter op på uddannelsen, skal du igennem et grundforløb, hvor du i 20 uger lærer om blandt andet håndtering af madvarer, rengøring af køkkener og planlægning af menuer. Gennem uddannelsen får du også redskaberne til det administrative arbejde som f.eks. at klare regnskab eller lignende. På den måde får du bred ekspertise inden for feltet.

Når du har afsluttet grundforløbet, skal du være kokkeelev i 3½ år. Hvilken restaurant, cateringfirma eller café du vil være elev hos, er helt op til dig. Du er selv ansvarlig for at finde en læreplads, men skolens vejledere står naturligvis til rådighed for dig, hvis du mangler rådgivning. Som kokkeelev får man elevløn. Efter 3½ år er du uddannet kok – eller som det også hedder – gastronom.

 

Hvordan ser fremtiden ud for en professionel kok?

Som sagt er der mange forskellige steder, du kan arbejde som færdiguddannet kok. Du kan eksempelvis arbejde for en privat virksomhed, på et hotel eller på forskellige slags restauranter. På den måde kan du selv vælge et sted, hvor dine interesser ligger. Under uddannelsen er der også mulighed for at vælge et interesse-univers og dykke ned i den del af kokkeuddannelsen. En kok er køkkenets overhoved, og det gør, at du i sammenarbejde med resten af køkkenpersonalet står for ansvaret for indkøb, rensning, tilberedning og anretning af maden.

Har du fået blod på tanden efter endt uddannelse, er der rig mulighed for at efteruddanne sig. Du kan f.eks. efteruddanne dig til procesteknolog, hvor du vil beskæftige dig med udvikling af produkter. Ellers er der uddannelsen som serviceøkonom, hvor du beskæftiger dig med at udvikle serviceydelser inden for blandt andet restaurationsbranchen. Begge uddannelser tager 2 år.

 

Som uddannet professionel kok kan du…

…eksempelvis starte din egen restaurant. Det er der mange kokke, der gør. Dog vil der altid være brug for kokke til at lave mad, så jobmulighederne vil ikke være få. Her er det vigtigt, at du er medlem af en fagforening Som studerende er der mulighed for at finde en fagforening, der er gratis, så længe man studerer. Her kan du også med fordel være tilmeldt en fagforening under din læreperiode. Det vigtigste er selvfølgelig også være medlem, når du er selvstændig. Ellers er det blot at kaste sig ud og opleve den gastronomiske verden på egen hånd.

Skriv en kommentar