Bliv vegetar: Opdag fordelene ved at leve grønt

Hvad er en vegetar?

I takt med at interessen for den vegetariske livsstil stiger, vælger flere og flere at skifte kødet ud med en plantebaseret kost. Men kan denne drastiske livsstilsændring betale sig? Og hvad vil det overhovedet sige at være vegetar?

Når man er vegetar, har man valgt at skære alle animalske produkter væk fra sin kost. I stedet lever man grønt. Der er dog mange måder at være vegetar på. Nogle vegetarer vælger stadig æg og mælkeprodukter til, andre lever fuldkommen plantebaseret. Der er således intet rigtigt og forkert, når man vælger en vegetarisk livsstil. At foretage denne livsstilsændring kan der dog være mange årsager til. Nogle vælger det af etiske grunde, hvorimod andre lever som vegetarer af sundhedsmæssige grunde. Fælles for alle vegetarer er, at hver og én har tilvalgt en grøn levestil.

Sådan kommer du i gang med at leve grønt

Hvis man har været vant til at leve af kød hele sit liv, kan det være svært at foretage de nødvendige ændringer, der skal til for at blive vegetar. Start derfor ud i det små ved at spise flere grøntsager. Du kan også skifte mælkeprodukter ud med alternativer som f.eks. havremælk eller avocado i stedet for smør. Prøv eventuelt diverse veganske retter af og find ud af, hvad du kan lide.

Inden man giver sig helt hen til en vegetarisk livsstil, er der dog visse ting, man skal være opmærksom på. Fordi man ikke indtager kød, får man ikke sin sædvanlige proteinkilde. Af den grund er man nødsaget til at få protein andre steder fra som f.eks. tofu eller sojaprotein. Du kan også risikere at mangle næringsstoffer, når du skifter til en vegetarisk kost. Spis derfor rigeligt med rødder, frugt, kornprodukter, rapsolie, bælgplanter og vegetabilske drikkevarer – så er du sikker på at dække din krops behov.

Fordi børn ikke er i stand til at indtage disse fødevarer, anbefales en vegetarisk eller vegansk diet ikke til små børn. Børn kan nemlig komme til at mangle diverse næringsstoffer, som kan sænke deres udvikling og vækst.

Prøv disse lækre veganske retter

Man behøver ikke at give sig fuldstændig hen til en vegetarisk livsstil fra den ene dag til den anden. Tværtimod kan man indføre et par dage om ugen, hvor man prøver vegetariske madretter af. På den måde kan man undersøge, om man har smag for livsstilen. Man eksempelvis give sig i kast med squashfrikadeller, som er et sundt og lækkert alternativ til de klassiske frikadeller, vi kender fra bedstemors madlavning. De er lette at lave og kan desuden holde sig længe. Det eneste, man skal bruge, er squash og hytteost foruden de sædvanlige ingredienser til frikadeller. Hertil kan man lave en lækker spidskålssalat med gulerødder, æbler, spidskål og mandler. Det giver noget sprødt til den saftige frikadelle.

Mulighederne er mange, når man står overfor en livsstilsændring. Man er dog sikker på at få lige så meget næring, som man ville få fra kød, hvis man vælger at blive vegetar. På denne måde er en vegetarisk livsstil både god for din krop og for klimaet.

Kommentarer er lukket.