Det bør du smage på din ferie til Kroatien

Smag den kroatiske mad

Italien har deres pizza og pasta, Spanien har tapas, og Grækenland har feta og lækre salater. Men når man tænker på Kroatien, kommer der sjældent nogle bestemte madretter frem i tankerne. Og selvom de har deres egen madkultur, der bør udforskes, så er de også i høj grad inspireret af landene i Middelhavet. Dog varierer retterne i Kroatien meget fra region til region, og du vil derfor kunne støde på mange forskellige retter på din rejse rundt i landet. Hvad kan jeg forvente af kroatisk mad? Læs med her og få mere at vide om, hvilken kroatisk mad du skal smage, når du er på besøg i det smukke land sydpå.

 

De traditionelle retter i Kroatien

Kroatisk mad er præget af diversitet og mange forskellige smage, der kan føre til lækre gastronomiske oplevelser. Der er især forskel på maden, der serveres ved kystlinjen, og den der serveres inde i landet. Tages der eksempelvis udgangspunkt i Dalmatien, som er det sydligste område i landet, så er retterne ofte præget af skalddyr og grøntsager. Nogle af de traditionelle retter er røget skinke, som ofte serveres som forret, og pašticada. Sidstnævnte serveres ofte ved større festligheder eller bryllupper. De kontinentale områder i landet anvender i stedet kød frem for skalddyr, som base for deres retter. Det er altså svært at nævne en eller to specifikke retter fra Kroatien, netop fordi det adskiller sig mellem de forskellige områder.

 

Desserter i Kroatien

Ligesom med de traditionelle madretter i landet, findes der også mange desserter til turisten med den søde tand. Mange af dem er baseret på dej, ligesom vi har wienerbrød herhjemme. Eller du kan for eksempel smage den søde friturestegte kugle af dej med forskelligt fyld ved navn fritule. Den kan ofte fås som en snack, du kan tage med på gåturen på en promenade langs kysten efter et lækkert aftensmåltid. Derudover har Kroatien generelt et rigt caféliv, hvor du kan smage én af deres mange lækre kager. Her er der tid til at sætte dig ned og slappe af, mens du nyder den kroatiske mad.

 

Når grillen startes

Noget andet, der ofte præger kroatisk mad, er kulturen omkring grill. Det er meget normalt, at den tændes ved enhver mulig lejlighed. Her bliver kød i forskellige former og størrelser grillet, herunder både skinke og oksekød. Kroaterne nyder også at grille pølser eller lam. Det kroatiske køkken er altså meget alsidigt, og det kan være spændende at udforske både for eksempelvis at få en bid af den italienske pasta, men også for at smage noget helt anderledes, end du er vant til.

Kommentarer er lukket.