Gravøl – Det kan du servere

Inspiration til gravøllet – hvad spiser man?

Det har længe været en tradition, at vi holder gravøl efter en begravelse eller bisættelse – Det er faktisk en skik, der er helt tilbage fra tiden før kristendommen. Gravøl kan også kaldes en mindesammenkomst, og det er som regel et uhøjtideligt arrangement, hvor den afdødes kære kan samles og mindes de gode stunder. Det er derfor ofte ikke kun en sørgelig begivenhed, men også en fejring af livet.

Det kan være rart for de fremmødte til begravelsen at mødes til gravøl, hvor de kan samles og snakke om begravelsen eller bisættelsen og om den afdøde. Her kan familien, sammen med de fremmødte, mindes og dele historier, og det kan gøre det nemmere at sige farvel.

 

Hvad spiser man til gravøl?

Til gravøl eller mindesammenkomster er der tradition for, at man serverer noget at drikke og noget at spise for de fremmødte. Alt efter hvornår på dagen arrangementet afholdes, serveres der ofte kaffe eller lettere frokostretter, som eksempelvis smørrebrød eller snitter. Det er dog helt op til enten den afdødes eller de efterladtes ønsker, hvad der skal serveres, og der er ingen regler eller retningslinjer. Nogen vil helst selv stå for maden, mens andre vælger at hyre catering eller bestille mad udefra.

 

Du kan få hjælp af din bedemand

Bedemanden er til for at hjælpe de efterladte igennem den svære tid. Bedemanden står ikke for gravøllet eller mindesammenkomsten, men du kan spørge din bedemand om inspiration til, hvordan du kan holde arrangementet. Under samtalen med en bedemand, kommer der ofte personlige historier frem, der kan bruges til inspiration til gravøllet efter begravelsen. Du kan også få inspiration til steder, hvor gravøllet kan afholdes, som for eksempelvis i en sognegård, i det private hjem, på en restaurant eller i et forsamlingshus.

 

Kommentarer er lukket.