Hjemmelavet sushi

Hjemmelavet sushi for begyndere

Sushikulturen i Danmark er de seneste par år blevet vildere og vildere. Vores fælles kærlighed til sushi er eksploderet og antallet af sushi restauranter, har de seneste år vokset sig større og større. Sushien er gået fra at være en lidt finere spise, til et godt alternativ til søndagspizzaen. Til de flestes uheld er det desværre væsentlig dyrere at gå ud og spise sushi, end det er at bestille en nummer 14 nede fra den lokale, men det betyder ikke at i skal snydes for den japanske delikatesse.
Vi har lavet en nem guide til hjemmelavet sushi for begyndere, der guider dig til de bedste sushiris, hvor du får fat i den rigtige fisk, og hvordan du serverer de små velsmagende stykker derhjemme.

 

Hvad skal jeg bruge til min hjemmelavede sushi?

Inden du dykker ned i selve sushiopskriften og begiver dig ud på dit næste kulinariske eventyr, er der lige et enkelt værktøj der skal være på plads, sushimåtten. Den kan købes flere steder på nettet, sågar også i Matas. Når den er på plads, er du klar til at gå i krig med den hjemmelavede sushi, og alle de forskellige ingredienser, den i dagens anledning skulle bringe. I denne artikel skal vi kigge nærmere på, hvordan man nemt kan lave to forskellige typer af sushi: Nigiri og Futomaki. Til at lave sushien skal der bruges følgende ingredienser:

4 personer

Futomaki:                                                            Nigiri:

200g flødeost                                                                                         200g fisk efter eget ønske

250g sushiris                                                                                         250g sushiris

200g laks                                                                                                 ¼ kop riseddike

Noritang

1 avokado

½ agurk

¼ kop riseddike                                                               

 

Alle tingene fra sushi opskrifterne er at finde i de fleste supermarkeder, men vi anbefaler alligevel du går til fiskehandleren, når du køber din fisk. Fortæl din fiskeforhandler du er ved at handle til sushi og lad ham hjælpe dig til det helt rigtige stykke fisk.

Nem tilberedning af dine sushiris

De fleste har prøvet at tilberede den klassiske poseris nede fra den lokale netto, og det er egentlig ikke meget sværere, når du skal til at tilberede dine sushiris. Til at starte med skal du have fat i de rigtige ris. For at gøre det så nemt som muligt for dig selv, skal du ignorere din kollegas gode råd om at spare 4,5kr ved at købe grødris, og i stedet købe dem der hedder sushiris. Sushiris klistrer mere, når du folder rullerne, og vil gøre din oplevelse med din hjemmelavede sushi lidt sjovere, hvis du står med det for første gang. Når dine sushiris er i hus, er det bare at følge disse 4 nemme trin til den perfekte tilberedning.

Fremgangsmåde

  1. Hæld sushirisen (500g) ned i en si og skyl risen indtil eventuelle urenheder i din ris er væk, og vandet er helt klart.
  2. Læg risene i en skål, dæk dem med vand og lad dem stå i 30 minutter
  3. Hæld dine rene sushiris ned i en gryde sammen med 625ml vand og sørg for at låget sidder tæt. Bring risene op til kogepunktet, skru derefter ned på middelvarme og lad dine sushiris
    stå og koge i 10 minutter. Når de har kogt i 10 minutter, tager du dem af varmen og lader dem stå i 10 minutter med låget på.
  4. Når dine ris har fået lov til at stå og køle af, lægger du dem ned i en skål eller lignende og fordeler risen jævnt udover fladen. Fordel en ½ kop med riseddike ud over risene, og
    vent på de er helt afkølede.

 

Hjemmelavet sushi, som havde du købt det ude

Der er styr på risene og det er for alvor på tide at få rullet din første omgang hjemmelavet sushi. For at gøre det så overskueligt som muligt, kommer her 8 nemme trin til, hvordan du laver din futomaki, inden vi går direkte over til nigirien.

Futomaki

  1. Start med at tage en din agurk og avokado. Skær agurken i to så den ikke er længere end avokadoen og skær den derefter i lange tynde skiver. Skær ligeledes
    avokadoen i lange tynde skiver så de nemt kan ligge inde i sushien senere.
  2. Find din laks, skær den ligesom før, ud i mindre stykker. Laksen behøver ikke være skåret lige så tynd som agurken og avokadoen, men sørg for at det ikke ender med, at være store klumper af laks, der ender inde i sushien.
  3. Find din sushimåtte og et stykke nori tang frem. Tag din nori tang og del den over på midten, så du står tilbage med to halve. Tag den ene halvdel og læg den side der skinner ned mod måtten, så den matte del vender op mod dig.
  4. Tag en håndfuld af dine veltilberedte sushiris og fordel dem jævnt ud over tangen i et 1 cm tykt lag (ca.). Efterlad 1-1,5 cm i toppen af tangen længst væk fra dig uden ris, så rullen er til at folde senere.
  5. Find flødeosten frem og smør et tyndt lag ud over risen. Ikke nok med at det lige forkæler din smagsløg lidt ekstra, det er også med til at holde bedre sammen på det hele.
  6. Tid til at putte fyld i. Læg en passende mængde agurk, avokado og laks langs midten, så du har fyld fra højre til venstre.
  7. Tag fat i måtten og rul forsigtig hele vejen rundt, men efterlad det sidste stykke, der ikke er dækket af ris uden for. Løft op i måtten, og med hænderne, rul det sidste stykke, så det sidste stykke af tang ”lukker” din rulle.
  8. Skær sushien over på midten, læg dem ved siden af hinanden og skær dem ud i fornuftige stykker.


hjemmelavet sushi - futomaki

 

Den sværeste del er overstået og du skulle gerne stå med ca. 10 stykker hjemmelavet sushi. Inden du siger op og starter din egen sushikæde, kommer der også lige en kort guide til nigirien.

Kom nemt og hurtigt igennem din nigiri

Nigirien er rimelig simpel og består egentlig bare af lidt ris og et stykke god fisk efter eget valg.  Den er alligevel utrolig lækker og for mange sushikendere en af favoritterne. Vi guider dig kort igennem, hvordan du selv kan lave den med de her 6 nemme trin.

Nigiri

  1. Tag en lille skål, fyld den med vand og blandt lidt riseddike i. Tag lidt af blandingen og gør din ene håndflade våd. Vandet og eddiken sørger for at risene ikke klistrer fast og dræber eventuelle bakterier, når du arbejder med sushien.
  2. Tag hvad der ca. Svarer til ¾ af din håndflade ris op i hånden og klem og form risen, så den bliver lidt rund og aflang i det. Klem ikke alt får hårdt, men sørg for, at der stadig er lidt luft i risene
  3. Tag den fisk du har valgt, det kan være laks, tun, rejer eller noget helt andet, og skær den i stykker, der er lidt større end den klump ris du lige har formet./li>
  4. Læg fisken i den hånd du har formet risene med, der hvor håndfladen slutter og dine fingre starter.
  5. Tag dine formede ris, læg dem oven på fisken, placer din pegefinger fra din anden hånd oven på og luk forsigtig op om fisken med den hånd den ligger i, så risen og fisken, bliver trykket sammen til ét stykke sushi.
  6. Vend stykket om og læg det ned. Tryk forsigtigt sushien godt sammen, så fisken ikke falder af risen.

Hjemmelavet sushi - Nigiri

Hjemmelavet sushi til dig og gæsterne

De to processer er selvfølgelig til at gentage, indtil man er oppe på det ønskede antal stykker. En god tommelfingerregel er at et voksent menneske spiser omkring 20 stykker sushi. Får du gæster og vil gerne præsentere din sushi lidt bedre, kan du altid prøve at toppe den med lidt kaviar, chilimayo og purløg, flambere nigirien eller noget helt fjerde. Mulighederne er uendelige og ved en hurtig google søgning, kan du nemt finde inspiration.

Vi anbefaler at du laver sushien så tæt på serveringen så muligt, men får man gæster og har lidt travlt, kan det godt være svært at nå det hele lige op til. Du kan godt forberede sushien i god tid. Det eneste du skal gøre efter du har tilberedt maden, er at stille den i køleskabet og huske at tage den ud en halv times tid før, så den bliver serveret ved stuetemperatur.

Mangler du ideer til, hvad du kan servere til sushien kan du altid falde tilbage på en god klasiker, tangsalaten. Den går godt sammen med fisken, og er ligesom sushien ikke noget man lige får serveret hver dag. Kig forbi den lokale sushi restaurant og snup en med på vejen eller lav den der hjemme sammen med sushien.

En lidt anden klasiker du kan servere til at fugte gæsternes gane er den gode gamle Kirin Ichiban. En Japansk  specialøl, meget let og mild, som i særdeleshed går godt sammen med din hjemmelavet sushi. Har du lidt ekstra tid i weekenden og mod på at lave alt fra bunden, har vi også lavet den ultimative guide til ølbrygning, så du sammen med den frisklavede sushi og tangsalat kan servere din helt egen øl for dine gæster.

Har du planer om at forkæle dig selv eller gæsterne med lidt dessert oveni, har vi også en masse lækre opskrifter liggende på alt fra Amerikanske pandekager til bedstemors traditionelle æbletærte.

 

 

Skriv en kommentar