Hvad er tapas?

En eksotisk spise fra 1200-tallet

Skinke, ost, pølser og brød. Vi kender tapas fra de fleste festborde. Her benyttes retten som mellemmåltid eller appetitvækker – og der er altid lidt for enhver smag. Tapas er imidlertid ingen moderne opfindelse. Tværtimod har retten rødder helt tilbage til 1200-tallet. Ordet tapas kommer af det spanske verbum “tapar”, som betyder “at dække” på dansk. Man mener, at retten fik netop dette navn, da man brugte tapas til at dække sit glas til for at holde insekter væk. Tapas fik dog for alvor en plads blandt de finere stande, da den spanske konge Alfonso X begyndte at spise tapas til vin for at kurere en længerevarende sygdom. Denne tilgang virkede – og siden da befalede kongen, at alle havde pligt til at spise tapas, når de drak vin: Det var nemlig godt for helbredet!

 

Klassisk tapas – sådan gør du

Der findes mange måder at servere sin tapas på, og man kan i princippet tilsætte alle de delikatesser, som man har lyst til. Ønsker man at skabe en klassisk tapastallerken, er der dog en række madvarer, som man er nødt til at have med. Som udgangspunkt består tapas af noget godt brød, en række forskellige oste, chorizopølse, oliven og pesto til at fuldende maden. Foruden disse delikatesser kan det være en god idé at tilføje nogle sprøde grøntsager eller vindruer til at bringe smagen frem i osten. Du kan ligeledes tilføje nødder til menuen eller andre lækre snacks, som ikke fylder så meget. Hvordan du anretter din tapastallerken, afhænger i høj grad af, hvilken funktion retten skal have. Skal tapas være en lækker hovedret, kan det være en fordel at tilføje flere elementer til tallerkenen – så er der rigeligt at vælge imellem.

 

Derfor skal du servere tapas til dit næste gilde

Tapas kan sammensættes på mange forskellige måder, og derfor passer retten også ind til mange forskellige arrangementer. Skal man holde et stort gilde som eksempelvis en konfirmation, er tapas værd at overveje som velkomstspise, forret eller “skrub-af-mad”. Tapas giver nemlig gæsterne mulighed for at stille den lille sult med små alsidige delikatesser, som behager ganen. Gæsterne har desuden mulighed for at vælge lige præcis det, de har lyst til – og det er en fordel, hvis man skal holde et arrangement med mange gæster.

 

Kommentarer er lukket.