Kend forskel på dine madlavningsolier

Er vegetabilsk olie sundt? Brug dem korrekt

Alt efter, hvad du skal bruge olien til, kan der være fordele eller ulemper ved de forskellige olier.

 

Er vegetabilsk olie sundt?

Afhængigt af, hvad du skal bruge din olie til, kan olie være en god kilde til ekstra næringsstoffer og have gode egenskaber. Vegetabilske olier har et lavere indhold af mættede fedtsyrer og et højere indhold af umættede fedtsyrer end animalske olier, som for eksempel smør. Det anbefales derfor også af Fødevarestyrelsen, at vi primært bruger vegetabilske olier.

Eksempelvis risklidolie, som med sit indhold af oryzanol kan være med til at sænke kolesterolet i blodet. Den er samtidig varmestabil og kan bruges til at stege i. Hørfrøolie indeholder mange gode omega-3 fedtsyrer, og den kan dermed være med til at sænke inflammation i kroppen. Sesamolie indeholder en god antioxidant og kan være med til at sænke blodtryk og blodsukker.

 

Brug dine vegetabilske olier korrekt

Det kan have stor betydning for din olie, hvordan du bruger den. Nogle olier egner sig ikke til opvarmning, men er bedre i salater eller dressinger, mens andre er rigtig velegnede til at komme på panden. Opvarmning af olier i flere timer kan omdanne de naturlige fedtsyrer til transfedtsyrer, som er sundhedsskadelige at indtage. Olier som avocadoolie, hørfrøolie, vindruekerneolie, valnøddeolie og majsolie er typisk bedst i salater, mens olier som oliven, kokos, solsikke og raps kan bruges til det hele.

 

Hvad er forskellen på koldpresset og raffineret?

Koldpresset eller raffineret er to måder at udvinde olie på. Ved koldpressede olier bruges der ikke varme, og det naturlige indhold af antioxidanter og vitaminer bevares. Metoden giver et relativt småt udbytte, så det er typisk dyrere. Raffineret olie udvindes ved varme eller et ekstraheringsmiddel, som adskiller olien fra produktet. Der er ingen smag eller lugt, men til gengæld opnås et stort udbytte.

Uanset hvilken olie du foretrækker, så sørg for at vælge en god kvalitets vegetabilsk olie.

Kommentarer er lukket.