Kulsyre er skurken – få tips til sundere tænder

Bekæmp syreskader med enkle tips og få sundere tænder

Mange tror, at syreskader kommer af et for højt indtag sukkerholdige produkter, men meget tyder på, at den egentlige synder syre, hvilket f.eks. findes som kulsyre i sodavand og som direkte syre i sure frugter som f.eks. citron. Når skurken er klargjort begynder tvivlen at melde sig – hvordan undgår man syreskader, og hvordan bekæmpes de, hvis de allerede er opstået?

Av mine tænder!

Syreskader er ikke behagelige – hverken for dig eller for dine tænder. Fællesbetegnelsen dækker over skader, der har at gøre med ætsning af tandemaljen, og den største synder er de produkter, hvis PH-værdi indikerer, at de er meget syreholdige. Syreskader hænger derfor sammen med, hvor syreholdige alle de produkter, som man indtager om dagen, er, og samtidig med hyppigheden af indtagelsen.

Hold syreskaderne væk

Den nemmeste måde at holde syreskaderne væk på er at skære ned på indtaget af syrerholdige produkter. Men som mange tror, er det faktisk ikke kun syre, som er dårligt for tændernes emalje – det samme er sukker, og derfor er de helt store skurke f.eks. Cola, der med sin status som sodavand indeholder et højt niveau af kulsyre og samtidig har et højt sukkerindhold. Det samme gælder f.eks. sur vingummi, juice fra koncentrat og sukkerholdige, alkoholiske drikke som f.eks. cider og Breezers. Er uheldet ude, og skulle du alligevel være blevet ramt af syreskader, er der enkelte tips, som du kan følge:

  • Sørg for at neutralisere din mund efter hvert måltid med f.eks. vand eller mælk
  • Tilpas din tandbørstning, så denne ikke foregår 1 time inden eller efter syreindtag
  • Brug en god tandpasta specialtilpasset til formålet
  • Brug sugerør, hvis syre/søde drikke skal indtages

Lad din tandlæge hjælpe dig på vej

Hvis du døjer med begyndende syreskader eller allerede er ramt af ubehageligheden, kan du med fordel tage kontakt til din tandlæge og få professionel hjælp. Tandklinikken Torvegade fungerer som både akut og almindelig tandlæge midt i Aalborg, og er du derfor bosat omkring Aalborg i f.eks. Nørresundby, kan du her få hjælp.

Skriv en kommentar