Sådan bør en teenager spise

Skab gode vaner hjemmefra

Hvis man har en teenager i hjemmet, er der som regel fart over feltet. Det kan derfor være svært at få tid til at have en dialog om, hvordan man passer bedst på sig selv og sin krop. Det kan dog betale sig at tage snakken, så din teenager er i stand til at aflæse kroppens signaler og forblive frisk. Når man er teenager, er man nemlig i voksealderen. Det betyder, at kroppen skal bruge meget næring og langt mere energi for at kunne fungere optimalt. Af den grund er det vigtigt at have en varieret kost og opfordre til motion i hjemmet. Hvis man i hjemmet præsenterer en bred vifte af mad, adopterer ens teenager med tiden denne levestil. Stræb derfor efter at opretholde en sund og varieret kost for dig selv og de øvrige medlemmer af familien – så har alle energi til hverdagen.

Kostanbefalinger til din teenager

Alt efter størrelse og alder skal ens krop have en bestemt mængde næring. Det varierer fra dreng til pige, men den generelle anbefaling fra eksperterne er at spise varieret. Det betyder, at man både skal inkludere protein, kulhydrat og fedt i sin kost. Det anbefales, at cirka 10-20% af et menneskes energiindtag skal komme fra protein. Fedt skal dække 25-40% af energiindtaget, og de resterende 45-60% af ens energiindtag bør komme fra kulhydrat. Det er nemlig ikke lige meget, hvor energien kommer fra, og derfor er det særligt vigtigt at unge i voksealderen overholder anbefalingerne. Foruden dette er der også kostanbefalinger for henholdsvis drenge og piger i teenagealderen. Da drenge har et større energibehov, behøver de mere næring i hverdagen. En normalvægtig dreng på 15 år skal f.eks. have 11.530 KJ om dagen, hvor en pige på samme alder kan nøjes med 9.780 KJ. Det er dog vigtigt for både drenge og piger at dyrke motion til dagligt. Eksperter anbefaler, at børn bør være fysisk aktive i 60 minutter eller mere hver eneste dag. Aktiviteten skal foregå ved moderat eller høj intensitet, så man får pulsen en smule op. På den måde styrker man sin kondition og holder kroppen ved lige.

Derfor er kost og motion vigtigt

Teenagealderen er kendt som oprørsalderen. Det betyder, at det kan være svært at nå indtil barnet og få sine budskaber igennem som forælder. Det er dog vigtigt at understrege vigtigheden i at have en god kost og dyrke motion. Stræb derfor efter at være et eksempel for din teenager. Dyrk selv motion og servér nærende mad, der varierer fra dag til dag. Det kan også være en god idé at snakke med sin teenager om, hvad der forventes til kost og levevis. Har din teenager nogle bestemte ønsker til mad? Og hvordan kan disse ønsker blive indfriet, samtidig med at kosten er varieret? Når man er ung, kan det betyde alverden at føle sig hørt og set af sine forældre. Lyt derfor til din teenager – måske har de en genial idé til en aktivitet eller en madret, som bringer jer tættere sammen som familie.

Kommentarer er lukket.