Smag på Bornholm

De smagfulde bornholmske egnsretter

Mad præges af kulturen, og det ses meget tydeligt på Bornholm. Den lille ø midt ude i havet, der ligger tættere på Sverige og Polen end på Danmark er meget tydeligt inspireret af, hvad der omgiver den. Det er derfor ikke overraskende, at fisk er en stor del af madkulturen på Bornholm. De bornholmske egnsretter skiller sig ud fra resten af Danmarks traditionelle retter, og der er derfor god grund til at tage til øen og smage på nogle af de skønne retter.

Du kan blandt andet smage saltstegte sild, dampet fiskehoved (ofte lavet af torsk), ristepølser og saltgrøner torsk.

 

Historien bag favoritten: Sol over Gudhjem

En af de helt særlige bornholmske egnsretter, og en af de mest kendte, er smørrebrødet, Sol over Gudhjem. Danskere valfarter til Bornholm om sommeren for at smage på egnsretter og med god grund. Men historien bag er de færreste klar over.

Den kendte, københavnske smørrebrødskonge, Davidsen var utilfreds med, at køkkenet ikke havde solgt de røgede sild, så han besluttede sig for at lave et nyt stykke smørrebrød med de ikke så kønne fisk. Da retten var færdig manglede den bare et navn. Han spurgte køkkenpigen, som sagde ”det ved jeg ikke” men da hun var fra Bornholm, blev Davidsen inspireret af hendes dialekt og hendes hjemstavn, så han døbte retten ”sol over Gudhjem”. Æggeblommen på toppen skal afspejle solen, der både står op og går ned over havet hver dag på Bornholm.

 

Anbefalinger til de ægte, bornholmske egnsretter

Bornholms egnsretter er i stor stil inspireret af den nordiske stil med gode, solide råvarer i sæson og kvalitet over kvantitet. På Bornholm kan du derfor altid nyde lækker, veltilberedt mad, hvor særligt fisk og lækre krydderurter spiller en stor rolle.

Restaurant Melsted Badehotel kan du opleve de bornholmske egnsretter i skønne omgivelser helt ned til vandet. Restaurant Melsted Badehotel hænger sammen med resten af Melsted Badehotel, hvor hygge, atmosfære og ro er nøgleordene for en rigtig dejlig get-away på Bornholm og en oplagt mulighed for at smage på Bornholms skønne egnsretter.

 

Kommentarer er lukket.