Spis dig til sundere tænder

Dette skal du spise for at undgå huller i tænderne

Generelt betyder kost rigtig meget for din sundhed. Det gælder både din krop generelt, men det gælder især også dine tænder. Det er måske dem, der bliver mest udsat af det, du vælger at putte i munden. Det er derfor vigtigt, at du tænker over, hvad du udsætter dem for. Du skal jo trods alt have dem resten af livet. Det giver sig selv, at tænderne er ekstra udsatte, da det jo er dem, som kommer direkte i kontakt med det, du vælger at indtage. Der skal ikke særligt store ændringer til i hverdagen for, at det kan have en væsentlig betydning for dine tænder. Det handler for eksempel om at vælge nogle af de rigtige fødevarer. Det kan for eksempel være, at du skal fravælge juicen til morgenmaden, da den har en høj syreværdi – det kan eksempelvis erstattes med vand eller et glas mælk.

 

Følg disse råd

Nogle af de områder, som du kan forsøge at ændre dine vaner på, er:

 • Usunde mellemmåltider (resterne sidder i tænderne indtil dit næste måltid)
  • Undgå fx chokolade
  • Andet sukkerrigt
 • Spis mindre mættet fedt
  • Det forebygger tandkødsproblemer
 • Drik vand efter du har spist frugt og andre syreholdige fødevarer
  • Det reducerer syren i din mund
 • Brug sugerør når du drikker sodavand og juice
  • Det skåner tænderne for direkte kontakt med væsken

 

Hold dine tænder rene

Vi er godt klar over, at det ikke altid vil være muligt at holde sig fra alle de søde sager. Det er der jo stort set ingen der kan. Så hvis du en sjælden gang imellem skulle få lyst til det, så er det vigtig, at du tænker over, hvordan du plejer dine tænder og holder dem rene. En af de bedre ting, du kan gøre for dine tænder, er at børste dem regelmæssigt. Husk at børst dem minimum tre minutter hver morgen og aften. Derudover er det en rigtig god ide at bruge tandtråd. Den kan komme ind nogle steder, som tandbørstning ikke altid kan. De to komplementerer derfor hinanden rigtig godt. Derudover skal du huske, at du skal vente en time med at børste tænder, efter du har indtaget syreholdige produkter.

Det handler altså om at få gjort sig nogle gode rutiner, så du ikke synes, at det er træls at skulle stå og bruge tid på det. Det er meget lettere, hvis det er en naturlig del af dine hverdagsrutiner. Hvis du kan have svært ved at få opbygget disse rutiner, skal du huske, at du også kan forebygge huller i tænderne ved at gå regelmæssigt til tandlæge. De kan naturligvis ikke gøre det hele for dig, da det jo i sidste ende handler om dig selv. De kan dog give dig behandlinger og hjælpe dig på vej med de gode rutiner.

 

Kommentarer er lukket.